subota, 14. kolovoza 2010.

PRVA ORIJENTACIJSKA DESTINACIJA - NAŠICE

Još je tjedan dana do trke u Našicama pa je i ovaj tekst još jedna mala najava. 
Prijave za trku u Našicama su do ponedjeljka, ali ako netko i zakasni do četvrtka se još može prijaviti. Dalje sve ide na vakante.


Našice su 2009. godine proglašene turističkim odredištem A razreda i uz  Osijek i Bizovačke toplice jedini imaju ovakav status u Osječko-baranjskoj županiji. Ovaj prekrasan mali grad prvi puta se spominje 1229. godine, a svjetovni gospodari su bili Abe, David Lacković, Ivan Korvin, Ivan i Nikola Gorjanski te iločki knezovi Ujlaky. U Našicama treba razgledati crkvu sv. Antuna Padovanskog , knjižnicu Franjevačkog samostana znanstvenog značaja s 10 inkunabula, stari dvorac grofa Pejačevića iz 1811. godine te novi dvorac grofa Pejačevića iz 1907. godine građen po uzoru na postdamski dvorac Sanssouci te mauzolej i kapelicu grofa Pejačevića iz 1881. godine uz koji se nalazi i grob kontese Dore. Kontesa Dora Pejačević školovana je u Dresdenu i Munchenu i rano pokazala iznimnu glazbenu darovitost. Učila je violinu i glasovir te u svom kratkom životu postala prva hrvatska skladateljica čiju glazbu izvode diljem svijeta. U dvorcu Pejačević, u kojem su rođena i dva hrvatska bana, danas je smješten Zavičajni muzej sa sobama posvećenim značajnim osobama našičkog kraja, zatim etnografska zbirka te poseban odjel lončarstva. Okružuje ga park s mnogobrojnim vrstama autohtonog i egzotičnog drveća i grmlja. Zaštićeni je hortikulturni spomenik s umjetnim jezerom iz pretprošlog stoljeća.


Našički park neki zovu i Veliki park ili Našički perivoj. U njemu će se i po prvi puta u povijesti hrvatske orijentacije održati i orijentacijska utrka, a to će onda biti ujedno i natjecanje koje će se biti održano na najistočnijoj hrvatskoj orijentacijskoj karti.


Idea za održavanje utrke u Našicama bilo je i ranije, a ona je sazrela unatrag godine dana kada je naš prijatelj i nekada poznati orijentacista, a sada našički gradonačelnik, mr. Krešimir Žagar otkrio da se u njegov grad „doselio“ na posao Vladimir Tkalec koji bi mogao nacrtati orijentacijsku kartu. Kontakti nekada starih rivala na trkama su uspostavljeni, a ostalo je sada već povijest. Našički gradonačelnik priključit će nam se na trkama i ujedno Vas i on poziva da posjetite njegov grad i u prekrasnom ambijentu uživate u orijentacijskim delicijama. Za one koji se ne sječaju Kreše evo i mala podsjetnica:


 Natjecanje će se održati na karti NAŠICE. Karta NAŠICE je nova orijentacijska karta i na njoj nikada još nije trčano. Mjerila je 1:5000  i ekvidistancije 5 metara. Izrađena je u studenom 2009. godine, a stanje na karti biti će iz kolovoza 2010. godine. Terenski rad, reambulaciju i crtanje odradio je Vladimir Tkalec. Teren je ravan s blagim usponima, a karakterizira ga otvorena područja, urbani dijelovi i parkovna infrastruktura sa mrežom puteva.


Natjecanje je prolog 5. Memorijala 7.gradijeske brigade „PUMA“ u orijentacijskom trčanju i sastoji se od dvije trke. Prva trka je klasični sprint, dok je druga trka sprint štafeta sa tri člana s vremenom pobjednika od oko 40 minuta (malo smo produžili). Planer i postavljač staza za obje trke biti će Vladimir Tkalec


Ovjavljene su i sve karakteristike staza koje možete naći na stranicama TRKA 1. i TRKA 2.
Tu imate dužine, uspone, opise kontrola, karte natjecateljskog područja (kako doći), panoramio slikice i još podosta informacija.


Imamo objavljen poziv i na World Of O pa bacite pogled.

0 komentari :

Objavi komentar